سقف اینتل دک چیست؟

سقف اینتل دک چیست

در گذشته صنعت ساختمان‌سازی همانند امروز گسترده نبوده و انتخاب‌های زیادی برای اجرای سقف‌های ساختمان در دسترس مردم وجود نداشت و بیشتر از سقف‌های وافل یا مشبک برای سقف‌هایی با دهانه‌های بزرگ و متوسط استفاده می‌شد. این سقف‌ها مشکلات متعددی در ساختمان‌سازی ایجاد می‌کردند که مهم‌ترین آنها دشواری نصب آنها است. یکی از بهترین روش‌ها برای برطرف کردن این مشکل استفاده از سقف اینتل دک است که نصب و اجرای بسیار ساده‌ای دارد. سقف‌های اینتل دک در اصل یک روش مدرن و جدید برای اجرای دال‌های شبکه‌ای دوطرفه‌ای است و امروزه مورد توجه بسیار از مردم و سازنده‌ها قرار گرفته‌اند.

کاربدر انواع سقف اینتل دک

رایج‌ترین نوع سقف‌های ساختمانی در کشور ایران سقف‌های تیرچه بلوک هستند که در بسیاری از ساختمان‌های مسکونی، اداری، صنعتی، تجاری و … استفاده می‌شوند. بزرگ‌ترین ایراد سقف‌های تیرچه بلوک عدم پشتیبانی از سقف‌های با دهانه‌های بزرگ‌تر از 8 متر است. به همین دلیل استفاده از سقف‌های اینتل دک می‌تواند گزینه بسیار خوبی باشد. در ادامه مطلب مشخص خواهد شد که سقف اینتل دک چیست و چه کاربرد، مزایا معایبی دارد.

سقف اینتل دک چیست؟

سقف دال بتنی، سقف تیرچه بلوک، سقف عرشه فولادی، سقف تیرچه کرومیت، سقف وافل، سقف یوبوت، سقف متحرک، سقف تیردال، سقف کوبیاکس و چندین نوع دیگر از سقف‌ها در صنعت ساختمان‌سازی استفاده می‌شوند که هرکدام دارای ویژگی‌ها و کاربردهای مختلفی هستند و سقف‌های وافل رایج‌ترین نوع سقف‌ها هستند که مشکلات متعددی در هنگام نصب دارند. سقف‌های اینتل دک امروزه به‌عنوان یکی از مدرن‌ترین و جدیدترین نوع سقف‌ها شناخته می‌شود که برای اجرای دال‌های مشبک دوطرفه استفاده می‌شود. زمینه اصلی اختراع این نوع از سقف‌ها اجرای تیرچه‌های متعامد با مقطع I شکل نامتقارن است که دارای شکلی کاملاً مسطح می‌باشند.

این سقف در حقیقت اختراع مهندسان ایرانی است و امروزه در نقاط مختلف جهان مورد استفاده قرار می‌گیرد. این سقف‌ها در اصل ترکیبی از بتن و یونولیت هستند به این شیوه که قسمت بلوک‌های تحتانی آن از جنس سبک الیافی و قسمت بلوک‌های فوقانی از جنس یونولیت می‌باشد. سقف اینتل دک وزن بسیار کمی دارد و می‌تواند در برابر بارهای وارده مقاومت بالایی نشان دهد و برای سقف‌هایی با دهانه‌های بزرگ بهترین و مناسب ترین انتخاب است.

مهم‌ترین مزایای سقف اینتل دک چیست؟

به‌صورت کلی سقف‌های اینتل دک توانسته‌اند بسیاری از مشکلات و معضلات سقف‌های قدیمی مانند سقف تیرچه بلوک را برطرف کنند و از خاصیت شکل‌پذیری بتن بیشترین استفاده را برده‌اند. این سقف‌ها توسط نرم‌افزارهای اختصاصی طراحی می‌شوند و نصب ساده‌ای دارند. از مهم‌ترین ویژگی‌های این سقف‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • این سقف‌ها از یک مقطع به شکل آی (I) استفاده می‌کنند درحالی‌که سقف‌های قدیمی مانند سقف‌های وافل از مقطعی به شکل تی (T) استفاده می‌کنند. این سطح مقطع I شکل باعث شده است که در مصرف میلگردها صرفه‌جویی شود و هزینه‌های ساخت‌وساز کاهش پیدا کند.
  • این سقف‌ها به نیازی به سقف کاذب نداشته و به دلیل چسبندگی مناسب می‌تواند به‌راحتی گچ کاری شود.
  • این سقف‌ها در برابر آتش‌سوزی مقاومت بالایی دارند و با توجه به وجود یونولیت در آنها در برابر صوت و حرارت نیز عایق مناسبی می‌باشند.
  • استفاده از این سقف‌ها باعث می‌شود که خیز و ارتعاش سقف کمتر شود و ظرفیت خمشی مقطع افزایش پیدا کند.
  • بتن‌ها در این نوع سقف‌ها حرکت افقی ندارند.
  • این سقف‌ها باعث می‌شوند که در مصرف مصالح ساختمانی مانند بتن و سیمان صرفه‌جویی شود و وزن کلی ساختمان‌ها به شکل قابل توجهی کاهش پیدا کند.
  • امکان اجرای سقف‌هایی با دهانه‌های بزرگ در این نوع سقف‌ها وجود دارد بدون آنکه نیازی به آویز تیرها باشد و میزان خطاهای اجرایی کاهش پیدا می‌کند.

معایب و ایرادات سقف اینتل دک چیست؟

در پاسخ به این سؤال که معایب سقف اینتل دک چیست و چه ایراداتی در این سقف‌ها وجود دارد باید گفت علی‌رغم تمامی مزیت‌هایی که برای این نوع سقف‌ها عنوان شد می‌توان معایبی نیز برای آنها عنوان کرد و به همین دلیل در بسیاری از کشورهای جهان هنوز از این نوع سقف استفاده نمی‌شود. از مهم‌ترین ایراداتی که به سقف‌های اینتل دک وارد است می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • اسپیسرهای تحتانی در سقف اینتل دک دارای جنس ضعیفی هستند و چنانچه خم شوند نمی‌توانند کاور مناسبی برای میلگردهای پاشنه تیرچه بسازند.
  • یونولیت‌هایی که در این سقف‌ها استفاده می‌شوند از چگالی پایینی برخوردارند که باعث مقاومت کمتر بلوک‌ها در برابر فشار و ضربات شود.
  • شکستگی و خرد شدن بلوک‌های سیمانی در این روش سقف زنی زیاد است.
  • امکان شکسته شدن یونولیت‌ها در هنگام بتن‌ریزی وجود دارد

اجرای سقف اینتل دک

برخلاف سایر انواع سقف‌ها اجرای سقف‌های اینتل دک بسیار ساده است و نیازی به مهارت و دانش تخصصی ویژه‌ای ندارد. در این روش ابتدا قالب‌بندی انجام می‌شود. سپس بلوک‌های مخصوص سقف به‌راحتی در کنار هم چیده خواهند شد. در آخر توسط اسپیسرها در جای خود تثبیت خواهند شد. بعد از تثبیت بلوک‌ها میلگردهایی که برای تقویت اسپیسرها در نظر گرفته شده‌اند در زیر آنها و در مکان‌های پیش‌بینی‌شده نصب می‌شوند.

بعد از نصب این میلگردها بلوک‌های فوقانی در جای خود نصب شده و در نهایت میلگردهای فوقانی نصب می‌شوند. بعد از انجام تمامی مراحل گفته شده بتن‌ریزی انجام می‌شود و مراحل نصب سقف به اتمام می‌رسد. به‌صورت کلی استفاده از سقف اینتل دک همانند یونولیت سقفی می‌تواند در کاهش وزن ساختمان و افزایش ایمنی آن تأثیر زیادی داشته باشد و به کاهش هزینه‌ها کمک زیادی بکند.

مقایسه سقف وافل و اینتل دک

به‌صورت کلی می‌توان گفت از زمان کشف یونولیت‌ها در سال 1839 صنعت ساختمان‌سازی به مرور دچار تحول شد و امروزه کاربرد یونولیت دیواری، سقفی، فشرده و … در ساختمان‌سازی کاملاً انکارناپذیر است. امروزه تقریباً در اکثر روش‌های نوین ساختمان‌سازی از یونولیت‌ها به‌عنوان مصالح استفاده می‌شود. سقف وافل و اینتل دک هر دو زیرگروه دال با تیرچه‌های متعامد هستند و استفاده‌های متعددی دارند. این نوع سقف‌ها به‌سادگی نصب می‌شوند و سرعت بسیار بالایی دارند اما تفاوت‌هایی نیز دارند که مهم‌ترین آنها به شرح زیر است:

  • پرکننده‌های میانی این دو نوع سقف باهم متفاوت هستند
  • سقف وافل از نوع دال با تیرچه متعامد درجا با قالب غیر ماندگار است درحالی‌که سقف اینتل دک از نوع دال با تیرچه متعامد درجا با قالب ماندگار است.
  • در سقف وافل می‌توان بلوک‌های سقفی را حذف کرد و به استحکام و کاهش وزن ساختمان کمک کرد درحالی‌که در سقف اینتل دک این کار عملی نیست.

جمع‌بندی نهایی

اگرچه حدوداً دو قرن از کشف یونولیت می‌گذرد اما از زمانی که تجاری‌سازی این ماده شروع شد صنعت ساختمان‌سازی نیز دچار تحولات عظیمی شد. امروزه یونولیت‌ها در بخش‌های مختلفی از ساختمان‌ها استفاده می‌شود و کاربردها و قابلیت‌های بسیار زیادی دارد. در حقیقت این ماده می‌تواند به کاهش وزن ساختمان، افزایش ایمنی، کاهش هزینه‌ها، افزایش سرعت ساخت‌وساز و … کمک می‌کند.

حالا سقف اینتل دک چیست ؟ سقف اینتل دک به‌عنوان ترکیبی از یونولیت و بتن یکی از بهترین سقف‌ها بوده که توسط مهندسان ایرانی اختراع شده و نصب بسیار ساده‌ای دارد. همچنین در مقایسه با سقف‌های دیگر از مزیت‌های متعددی برخوردار است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *